Wijkbericht 28 november

K.H. Miskotte als pionier

Ik weet niet of bovenstaande naam u iets zegt? Volgens sommigen was Heiko Miskotte (1894-1976) de meest invloedrijke Nederlandse theoloog van de 20ste eeuw. Dezer dagen las ik zijn pas verschenen biografie. Voor Miskotte hoogleraar werd in Leiden was hij predikant in Kortgene, Meppel, Haarlem en Amsterdam. Miskotte is zijn tijd ver vooruit geweest. Als een van de eerste onderkende hij al begin van de 30er jaren het demonische karakter van het nationaal socialisme en wat dat zou kunnen betekenen voor het Joodse volk. Helaas werd zijn vermoeden bevestigd. Ook op een ander terrein voorvoelde hij het onderliggende culturele klimaat van zijn tijd. Tijdens en vlak na de oorlog, toen de kerken nog stampvol zaten, signaleerde hij al de geseculariseerde mens. Van hem is de uitspraak dat de kerkbanken vol zitten met ‘nihilisten in spé’. Naast het kennen van zijn eigen, vaak twijfelende hart, zal zijn werk in Amsterdam daartoe hebben bijgedragen. Vanaf 1942 was hij aangesteld om dieper contact en gesprek met van de kerk vervreemde jongeren te zoeken.

In feite was hij pionier avant la lettre. Hij leidde een scala van activiteiten zoals debatavonden, avondgebeden, Bijbellezingen en grote samenkomsten in kerk en concertgebouw. Hoewel hij door velen als ingewikkeld werd bestempeld kwamen de mensen massaal af op bijeenkomsten waar hij sprak. Zijn vriend en collega ds. Jan Buskus schreef daarover het volgende in zijn memoires ‘Hoera voor het leven’:

‘Er waren in Amsterdam mensen, die nooit bij Miskotte kwamen, omdat ze hem veel te moeilijk vonden. Een aardige hartelijke vrouw uit het volk, die altijd bij mij kerkte, zei eens tegen mij: “Mijn broer kerkt altijd bij ds. Miskotte, maar hij heeft dan ook gestudeerd, mijn zuster en ik zijn maar heel domme mensen, wij kerken bij u.” Maar ik kende ook een vrouw uit de Jordaan, die tegen mij zei:: “Miskotte sla ik nooit over, het meeste begrijp ik niet, maar in elke preek zegt hij altijd wel een paar woorden, waar ik de hele week genoeg aan heb.” Mooi om te lezen dat ook enkele woorden genoeg kunnen zijn voor een week. Ik hoop dat we die woorden op weg naar kerst ontvangen.

(Uit ‘Miskotte, theoloog in de branding, 1894-1976’ van Herman de Liagre Böhl, 2016)

 

Agenda

Donderdag 15 december, 19.15 uur: Kernteam Vitamine G (Elzenlaan).

Zaterdag 17 december: 19.00 uur: A Taste of Christmas.

 

Doordenkertje

‘Ik heb altijd wat moeite met het idee van de erfzonde.

Mijn vader had dat ook al.’

 

Uit ’95 speldenprikken’, een uitgave van de Protestantse kerk in Nederland in samenwerking met Rikkert Zuiderveld.

 

Ds. Gerard Kansen

 

Christmas Evensong (a festival of nine lessons and carols)

De op zondagavond te houden zangdienst is gebaseerd op de diensten die in Engeland onder de titel “A festival of lessons and carrols” bekend staan. In 1880 organiseerde de bisschop van Truro (Cornwall) in een houten schuur voor Kerstavond een dergelijke dienst om de mannen uit de cafés te houden. Deze vorm van liturgie, waarbij koor en samenzang worden afgewisseld met het lezen van teksten, sloeg zo goed aan dat spoedig daarna diverse kerken besloten dit voorbeeld te volgen. Wereldberoemd zijn momenteel de diensten in de kapel van King’s College in Cambridge. Voor veel Britten begint Kerstmis eigenlijk met de Christmas Evensong vanuit de kapel van King’s College. Ook tijdens de zangdienst in de Diependaal zullen diverse carols afwisselend door het koor “Vocaal ensemble Voices” ,onder leiding van Piet Philipse, en de gemeente worden gezongen. Op deze avond zal Wybe Kooijmans het orgel bespelen. Houdt u ook van het zingen van carols, kom dan zondagavond 11 december om 19.00 uur naar de Diependaalse kerk.

Theo Biebericher

 

Kunst in de Diependaal

Deze keer exposeert Gea Jensen, die ruim twee jaar Vitamine G bezoekt, in de achterzaal van de kerk. Rond 1994 startte Gea met een kennismakingscursus aquarel in De Lelie. Daar volgde ze om te proberen slechts 4 lessen. Zij werd direct gegrepen door de mooie techniek: laag over laag, niet makkelijk maar wel een uitdaging. Na een aantal jaren in De Zoutkeet les te hebben gehad, startte zij in 2001 bij Globe met de specialisatiecursus aquarel. Vier jaar lang volgde ze elke vrijdagochtend met een leuke groep deelnemers de lessen. In 2000 startte Gea met haar eigen atelier en een jaar later begon ze haar eerste teken- en schilderlessen aan kinderen te geven. Sinds 2004 geeft zij ook les aan volwassenen. Naast aquarel en aquarelkrijt werkt zij ook met potlood, inkt, houtskool, acryl, pastelkrijt en gemengde technieken. Voor informatie: tel.035-6854765 of info@het-ateljee.com .

Wietske Reitsma

 

Opbrengst collecten

20 november: 1. € 88,75; 2. € 85,85; 3, € 102,95.

27 november: 1. € 36,15; 2. € 35,50; 3. € 51,80; Vit. G € 55,10.